skip to Main Content

10 gode grunde til at læse

1. Du får et større ordforråd.

Et godt ordforråd gør det nemmere at udtrykke dig selv overfor andre og hjælper dig med at skrive bedre opgaver eller jobansøgninger. At blive bedre til at kommunikere forbedrer også dine relationer og er desuden en stor hjælp i de fleste jobs. Når du ved, at du kan udtrykke dig artikuleret overfor kollegaer og chefer, kan det styrke din selvtillid og hjælpe dig i din karriere.

2. At læse bøger kan gøre dig mindre ensom.

Når du læser skønlitteratur, møder du en ny gruppe karakterer. Du lærer disse personer at kende, og tit kan du spejle dig selv i deres tanker og oplevelser. At opleve, at andre gennemgår det samme som dig, formindsker ensomhed og får dig til at føle dig mere forbundet med menneskeheden.

3. Du slapper af.

Læsning har en positiv effekt på kroppen. Undersøgelser viser, at når du læser en god bog, kan det afstresse dig mere end at gå en tur, lytte til musik eller dyrke yoga. Det kan bl.a. måles direkte på din hjerterytme.

4. Du udvikler en bedre hukommelse.

Hver gang du læser en bog, skal du huske plottets udvikling, miljøet, karakterenes baggrunde og personligheder og meget mere. Det udfordrer hjernen og stimulerer din hukommelse. Du skaber nye forbindelser i hjernen og styrker de eksisterende.

5. Læsning forbedrer din koncentration.

Hver dag hives vores opmærksomhed i tusinde forskellige retninger. Særligt nu, hvor skærmene fylder meget, og du holder øje med mails og sociale medier, mens du shopper eller laver mad. Når du læser, er hele din opmærksomhed rettet mod bogen, og både dine øjne og dit fokus er på historien og dens detaljer. Det forbedrer din koncentration.

6. Læsning giver bedre søvn.

Dårlig søvn påvirker din hverdag og din sundhed negativt. Derfor anbefaler mange eksperter, at du etablerer en afstressende rutine omkring sengetid, så du sover bedre. At læse en bog er en af de bedste måder at slappe af på. Så slipper du også fra det skarpe lys fra elektronik som tv eller telefonen, som er dårligt for en god nats søvn.

7. Læsning giver dig et længere liv.

Mennesker, der læser bøger, lever i gennemsnit 23 måneder længere end dem, der ikke læser. Det viser et studie fra Yale Universitet, hvor forskerne undersøgte 3 635 personer over 50 år. Blot halv times læsning dagligt giver altså knap to års længere liv, uafhængigt af køn, uddannelse, helbred og økonomiske forhold.

8. Du har mindre risiko for at blive dement.

Læsning er motion for hjernen, og ifølge Alzheimer’s Society formindsker læsning risikoen for at udvikle demens. Det gælder særligt udfordrende bøger. At læse en kompleks roman forøger blodgennemstrømningen og forbindelser i hjernen.

9. Læsning forbedrer din fantasi.

Du kan være begrænset af, hvad du kan forestille dig. De verdener og personer, som er beskrevet i bøger, hjælper dig med at udvide din forståelse af, hvad der er muligt. Når du læser en beskrivelse af en handling eller et sted, skaber du billeder i dit hoved. Det giver en langt bedre fantasi, end når du ser tv.

10. Læsning giver mere empati.
At forsvinde ind i en god historie kan gøre det nemmere for dig at relatere dig til andre mennesker. Især skønlitteratur hjælper læseren med at forstå andres tanker, følelser og bevæggrunde. At have empati for andre mennesker forbedrer dine forhold, beriger dit følelsesliv og er vigtigt for vores samfund.

Back To Top