skip to Main Content

100 udsatte unges bogønsker bliver til bøger

”Jeg gad godt, at der var lette bøger, der var spændende”, sagde en anbragt dreng på 15 år, da en litteraturguide fra Læs for Livet var på besøg på hans institution. Med en enkelt sætning indkredsede han et problem, vi er stødt på igen og igen. Flere unge, end man tror, læser ikke alderssvarende, og der mangler litteratur til denne målgruppe. De bøger, de er i stand til at læse, handler om oftest små børns liv. Hvilken 15-årig gider at læse om livet på legepladsen, eller om hvordan det er at gå i 3. klasse? Det er dødssygt og underminerer også en skrøbelig identitet som ung, moden og snart voksen. Under de vilkår har læselysten trange kår.

Særligt blandt udsatte børn og unge er der mange, der ikke læser alderssvarende. En del af svigtet derhjemme er ofte, at mor og far ikke har sat ord på verden, læst højt derhjemme eller har støttet med skolearbejdet. De udsatte unge har tit et mindre ordforråd og mangler læsetræning. Derudover har mange haft skolepauser, fordi de er flyttet rundt fra institution til institution. Hele 47% af anbragte unge får ikke taget afgangseksamen, og de, der gør, får gennemsnitlig to karakterer lavere end andre. Ikke fordi de er mindre intelligente, men fordi det er for svært at indhente den manglende viden.

Hvad gør vi ved det? En del af løsningen er at sørge for, at der findes langt flere lette bøger, der er spændende. Vi fik en idé. Vi ville selv være aktive i at få lavet denne type bøger. Og hvad hvis vi kunne lade de udsatte unge være med til at bestemme, hvad bøgerne skulle handle om? De er jo eksperter i deres egen læselyst. Vi gik til Gyldendal og spurgte, om de var meget interesseret i at lave letlæste bøger til unge i samarbejde med os.

”Hvis vi spørger 100 udsatte unge, hvad de godt kunne tænke sig at læse, vil I så være med til at udvikle ønskerne til nogle bøger?”
Forlaget var straks med på idéen. De havde haft tanker om en letlæst serie til unge, og vores indgangsvinkel var spændende.
Læs for Livet sendte spørgeskemaer ud til 100 udsatte unge, der gik i 7.-10. klasse. Vi spurgte, hvilke udgivelser, de ville ønske, der blev skrevet, hvis de helt selv kunne vælge. Derefter behandlede vi grundigt svarene, der både spændte meget vidt og havde tydelige mønstre. Pigerne ønskede sig især bøger, der omhandler ungdomslivet, mens drengene mere var til krig, computere og fantasy. De unges idéer boblede fra spørgeskemaernes sort/hvide sider, og vi ville ønske, at vi kunne lave en lang række bøger, som kom alle ønsker i møde. Her er et udsnit.

” Bogen skal handle om, hvor svært det kan være at vokse op i en ghetto, og at man ikke kan komme ud af problemer, fordi ens familie også bor der.”

” En historie, der følger en mand ved frontlinjerne i første verdenskrig. Han har det ikke så godt med krigen og er bange. I slutningen af hvert kapitel kan der være en del, hvor det er fra hans dagbog. Hvis han døde tragisk til sidst og fik læseren til at græde, ville det være godt.”

”En flygtnings rejse fra Syrien til Danmark. En historie om, hvilke farer der er, når man flygter, og hvilke mennesker/kulturer de møder på vejen.”

”En meget ødelagt mand, der har oplevet traumatiske ting i sin barndom, der får ham til at gøre noget skørt, indtil han bliver forelsket for første gang, og alt bliver vendt på hovedet.”

Det tydeligste mønster i bogønskerne var, at mange af de hundrede unge ønskede sig bøger med karakterer, der også havde problemer med familien, med mobning og fx angst og kriminalitet.

Da vi havde læst ønskerne godt igennem, samlede Gyldendal en række dygtige forfattere, og vi holdt en workshop, hvor Læs for Livet præsenterede resultaterne fra vores undersøgelse. Forfatterne sprudlede straks med idéer. Der blev noteret ivrigt og endda fældet en tåre.

Processen er der kommet hele ni fantastiske bøger ud af. Bøgerne har knald på. De driver af action, smerte, kærlighed og gys. Med de bøger vil en ny gruppe unge blive inviteret ind i litteraturen. Læselysten vil blusse. Og de vil føle sig hørt og set.

Serien hedder MELLEM RUM og bliver lanceret d. 24. sep., hvor de tre første bøger kommer på gaden, og Gyldendal donerer overskuddet af disse til vores arbejde.

Kilde:
Egmontrapporten 2017

Back To Top