skip to Main Content

Biblioteker til institutioner, specialskoler og psykiatriske afdelinger

Til institutioner for børn og unge, der er anbragt
Kun 10 % af unge, der er institutionsanbragte, tager folkeskolens afgangseksamen, ifølge Kommunernes Landsforening. Det tal kan vi ikke være bekendt. Læsning er grundlaget for de fleste fag i skolen, så hvis vi styrker den, kan flere tage afgangseksamen. Dermed får de bedre odds for at tage en uddannelse. Men læsning giver også gode oplevelser, styrker fantasien og evnen til at mentalisere. Den styrker koncentrationen, præsenterer rollemodeller og kan spejle og forløse følelser. Derfor donerer vi biblioteker til institutioner for anbragte.

Til specialskoler
Specialskoler er skoler for børn med særlige behov. Nogle af dem er en filial af en folkeskole, mens andre ligger i tilknytning til et hospital eller andre steder, hvor der er elever med svære livsvilkår. Oftest med diagnoser af forskellig slags. Specialskolerne har ikke råd til et skolebibliotek, så vi donerer gerne, så læselysten kan blive tændt. Til dem donerer vi typisk ret store biblioteker på ca. 1000-1200 bøger, for skolerne har en del elever og ofte lidt mere plads end på døgninstitutionerne. Både ansatte og elever har ofte mange ønsker til bøgerne, og det er det vigtigste redskab, når vi bygger biblioteker.

Besøg
Inden en donation af bøger besøger en litteraturguide fra Læs for Livet institutionen eller specialskolen og snakker med børnene og de unge, om hvilke bøger de kunne tænke sig blev en del af biblioteket. Det er vigtige snakke, hvor børnene og de unge åbner op og ønsker sig alt fra biografier om fodboldstjerner og poesi til fagbøger om dinosaurer og tegneserier. Litteraturguiden vejleder også i at indrette et godt læsemiljø og hører, om socialpædagogerne har ønsker til biblioteket. Han/hun/de skriver derefter en rapport, som frivillige hos os bygger et lækkert bibliotek ud fra, og hvor ønskerne er opfyldt. Der er også andet bogkræs med, som vi ved også fanger børn og unges interesse. Bagefter holder vi kontakten til institutionen, som altid kan spørge om flere bøger. Som når der flytter et nyt barn ind med andre interesserer, eller en ung efterspørger noget andet.

Til børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger
Vi modtager jævnligt ansøgninger fra børne og ungdomspsykiatriske afdelinger på landets hospitaler. Her kan børnene og de unge være indlagt i flere måneder, og der er et ønske om godt læsestof. Mange af de unge her er gode læsere og har specifikke ønsker til bøger. De ønsker gør vi alt for at opfylde. Der kan være emner, de gerne vil undgå, fordi det er svært eller triggering. Det tager vi naturligvis hensyn til.

Læs mere om ‘Dét vi gør’

Praktik for unge med svære livsvilkår

Vi tilbyder ugepraktikker til unge med svære livsvilkår. Typisk unge, der går på specialskoler, og som har fået bøger af Læs for Livet.

->
Jule bogpakke

Julepakkedag

December kan være en svær måned. Især for børn og unge, der er anbragt. For der er fokus på den lykkelige familie, der hygger sammen, og sådan oplever de ikke julemåneden. Derfor vil vi forsøge at sprede lidt julestemning på trods og gennem bøgernes fortryllende verdner. Gennem hele året lægger vi julebøger til side, og…

->
Stort behov for en-til-en kontakt, og her er højtlæsning fantastisk.

Bøger på krisecentre: Når livet har været voldsomt, kan litteraturen lindre

Når en forælder føler sig nødsaget til at flygte til et krisecenter, kan det være svært at tro på, at livet bliver bedre.

->
Back To Top