skip to Main Content
Biblioteker til institutioner for kriminelle

Læs dig fri – biblioteker til institutioner for kriminelle og kriminalitetstruede unge

Rigtig mange kriminalitetstruede og kriminelle unge har svært ved at læse, har vanskeligheder ved at se sig selv tage en uddannelse og er vidensfattige.

En socialpædagog fortalte fx om en ung kriminel, der så rådyr udenfor og sagde ”Se, de små køer.” Vi vil gerne hjælpe denne gruppe unge. Derfor laver vi over de kommende år 31 biblioteker på institutioner for kriminalitetstruede og kriminelle unge. De er nok den sværeste gruppe unge at tage fat på, men til gengæld kan vi i den grad ændre liv, når det lykkes.

Vi har tidligere i det små doneret biblioteker til sikrede institutioner og med stor succes. Fx har Haidar Ansari, tidligere kriminel og nu forfatter til digtsamlingen ”Institutionaliseret”, været på en institution, der fik bøger fra os. Han fortæller: ”Da jeg som 17-årig sad fængslet på den sikrede institution Sønderbro, befandt jeg mig i en ensom og utryg tid. Mine udsigter var uigennemskuelige, og jeg havde en meget begrænset kontakt til mine pårørende og omverdenen. Min sindstilstand blev tiltagende forværret og tungsindet. Lige indtil: jeg opdagede litteraturen. Læs for Livet havde doneret et bibliotek til min afdeling. Det ændrede mit liv på alle tænkelige måder. Bøgerne blev min adspredelse, men vigtigst af alt, lærte bøgerne mig at forstå verden, mennesker og mig selv. Jeg begyndte at reflektere over min fortid, og de valg, jeg havde truffet. Bøgerne lærte mig at tale om følelser, at begribe følelser og at håndtere følelser. Alle disse ting reddede mig fra kriminalitet. Det finder jeg uomtvisteligt. Jeg er overbevist om, at adgangen til litteratur kan have en livsforandrende effekt, især for de mennesker, der aldrig har mødt den før.”
Den svenske læseforsker Ingvar Lundberg gør opmærksom på at fattigdom på ord har store konsekvenser. Ord og begreber bringer orden i en kompleks, mangfoldig verden. De skaber sammenhæng og overblik. Den, der mangler ord, har svært ved at argumentere for sin sag, forklare, planlægge og løse konflikter. Det forårsager, hvad Lundberg kalder ”ordløshedens afmagt”, og denne kan forårsage aggression, så man fx løser konflikter med vold. At læse og få ord på verden og sit indre kan derfor forhindre kriminalitet.

I amerikanske undersøgelser har man fundet ud af, at tre fjerdedele af unge, som er dømt for kriminalitet, har alvorlige problemer med at læse. I Sverige var det ca. halvdelen. Der er derfor brug for en særlig indsats, og vi tager nu fat på det arbejde. Vi besøger hver institution og taler med de unge om, hvilke bøger de gerne vil have i biblioteket, så bogudvalget bliver relevant og tager udgangspunkt i de unges interesser. Udover at donere biblioteker, holder vi desuden kurser for socialpædagogerne, så de får kompetencerne til at støtte op om læsningen i hverdagen. For litteratur kan forandre liv.

Indsatsen er støttet af den uddelende forening Østifterne.

Læs mere om ‘Dét vi gør’

Stort behov for en-til-en kontakt, og her er højtlæsning fantastisk.

Bøger på krisecentre: Når livet har været voldsomt, kan litteraturen lindre

Når en forælder føler sig nødsaget til at flygte til et krisecenter, kan det være svært at tro på, at livet bliver bedre.

->
Bogkældren i Bogensegade 2, 2100 København

Kurser og workshops for socialpædagoger og ledere

Vi kurser og workshops for socialpædagoger og institutionsleder. Giver dem redskaberne til at skabe læselyst hos børnene. Når vi får tændt engagementet hos de voksne omkring børnene og de unge – og givet dem redskaberne til at skabe læselyst – så kan der virkelig blive skabt en læsekultur på institutionerne.

->
Besøg bogkælderen - Læs for livet

Besøg i bogkælderen

Vi vil gerne dele vores hyggelige bogkælder og magiske læsehule med de børn og unge, vi hjælper. Derfor inviterer vi dem ind på besøg hos os.

->
Back To Top