skip to Main Content

Læsning giver bedre trivsel

Læsning bliver overset, når det gælder forbedring af børn og unges trivsel. I stedet bliver læsning tit associeret med skolearbejde, og det er synd. De rette bøger, der matcher børnene og de unges interesser og læseniveau, kan mindske ensomhed [1], afstresse, spejle vigtige følelser, stimulere det vigtige indre liv og også være en positiv form for eskapisme. Som en anbragt pige sagde: ”Når jeg læser, tager jeg en pause fra mine følelser.” Derfor mener Læs for Livet, at vi bør bruge lystlæsning som et redskab til bedre trivsel. Særligt anbragte og børn og unge i svære livsvilkår har brug for en sådan indsats.

Hvad er udfordringen?
Anbragte unge oplever oftere psykisk mistrivsel og har flere psykiske lidelser end unge generelt. En undersøgelse fra VIVE viser fx, at anbragte unge og tidligere anbragte unge i langt højere grad føler sig ensomme, udenfor og har lavt selvværd. Ifølge VIVE er mistrivsel blandt anbragte unge mere end dobbelt så udbredt som blandt unge generelt. Det gælder fx ift. ensomhed, hvor 16 % af alle anbragte unge ofte føler sig ensomme mod 6 % af unge generelt [2]. I 2020 var 70 % af anbragte unge desuden sjældent ude hos venner og fik sjældent besøg [3].

Anbragte unge oplever dermed helt generelt en sværere tilværelse socialt end andre unge. Det kommer også til udtryk ved, at 49 % af institutionsanbragte unge oplever lav livstilfredshed [4].

Hvad gør Læs for Livet?
Læs for Livet besøger institutionerne, vi donerer bøger til, inden vi sender et bibliotek til dem, og her har vi mødt mange børn, der har det svært, og som kæmper med diagnoser, selvskade, mistrivsel, skolevægring, depression og meget mere. Mange af børnene ønsker sig bøger om nogen, der har lignende problemer, så de kan spejle sig, få mere indsigt i egen situation og føle sig mindre ensomme. Vi sørger for, at de og deres institution får de helt rigtige bøger. Vores før- og efter evalueringer af vores arbejder viser, at 80 % af de institutioner, der har modtaget bøger fra os, mener, at bøgerne har haft en positiv effekt på børnenes trivsel.
Lystlæsning kan være en lindring og giver mere mental sundhed for mange. Derfor bør man arbejde mere aktivt med lystlæsning i en tid, hvor så mange børn og unge mistrives. Det gør en forskel.

 

[1] Shira Gabriel and Ariana F. Young (2011): ”Becoming a Vampire Without Being Bitten – The Narrative Collective-Assimilation Hypothesis”
[2] VIVE (2018). Anbragte unge med psykiske vanskeligheder
[3] VIVE (2020). Anbragte unges trivsel 2020 – Trivselsundersøgelse blandt anbragte 15- og 17-årige, 2014-2020
[4] VIVE (2020). Anbragte unges trivsel 2020 – Trivselsundersøgelse blandt anbragte 15- og 17-årige, 2014-2020

Læs mere om ‘Dét vi gør’

Stort behov for en-til-en kontakt, og her er højtlæsning fantastisk.

Bøger på krisecentre: Når livet har været voldsomt, kan litteraturen lindre

Når en forælder føler sig nødsaget til at flygte til et krisecenter, kan det være svært at tro på, at livet bliver bedre.

->
Læs for livet bogpakke

Personlige bogpakker til børnene og de unge

I øjeblikket kører vi et pilotprojekt, hvor vi arbejder med bogejerskab. Udover at donere biblioteker til de institutioner, børnene og de unge bor på, så får hver enkelt også mulighed for at ønske to bøger til sig selv. Ønskerne kommer, fint pakket ind, med et kort og desuden to magiske Ex Libris. Mange af de…

->
Jule bogpakke

Julepakkedag

December kan være en svær måned. Især for anbragte børn og unge. For der er fokus på den lykkelige familie, der hygger sammen, og sådan oplever de ikke julemåneden. Derfor vil vi forsøge at sprede lidt julestemning på trods og gennem bøgernes fortryllende verdner. Gennem hele året lægger vi julebøger til side, og i november…

->
Back To Top