Hurra for børnebøger, der vil børn noget

I dag udkommer jubilæumsudgaver
af nogle af de vigtigste titler i dansk børnelitteratur. Gyldendal
giver generøst hele overskuddet fra deres fire fantastiske udgivelser
til Læs for Livet. Vores gæsteblogger er Elin Alhgren-Petersen, redaktionschef for Børn & Unge på Gyldendal, og hun fortæller om deres beslutning.

I 1967 udkom fem børnebøger, der ændrede dansk børnelitteratur for altid. De banede vejen for bøger, som børn kunne spejle sig i. Bøger, der anerkendte børns livssyn og fantasi. Bøger, der ville børn noget, og gav dem et løfte om, at verden også tilhørte dem.
Læs for Livet har i dag taget denne arv på sig – og giver udsatte børn et løfte om, at bøgerne og bøgernes verden er deres, hvis de vil have den. Derfor har vi på Gyldendal i anledning af 50-års jubilæet for moderne dansk børnelitteratur valgt at donere hele overskuddet fra salget af jubilæumsbøgerne til Læs for Livet.
Læs for Livet tror – ligesom vi – på litteraturens potentiale som katalysator for forandringer i menneskers individuelle liv og i sociale fællesskaber, men Læs for livet arbejder med det potentiale fra en helt anden vinkel, end vi gør. Deres formål er at få litteraturen ud på steder, hvor den ellers ikke ville komme. Det kan man desværre ikke tjene penge på, og derfor har organisationen brug for økonomisk støtte.

De ikoniske 5, der sprængte rammerne

Hvad var det så, de kunne, bøgerne fra 1967? Jo, de kunne netop møde børn i øjenhøjde.
Benny Andersens Snøvsen Eigil og katten i sækken, Halfdan Rasmussens og Ib Spang Olsens Halfdans ABC, Cecil Bødkers Silas og den sorte hoppe, Flemming Quist Møllers Cykelmyggen Egon og Ole Lund Kirkegaards Lille Virgil – fem bøger, som i dag 50 år senere stadig er nogle af de største danske børnebogsklassikere. 
Fem forfattere, der helt uafhængigt af hinanden satte sig ned og fabulerede og digtede og tegnede vilde historier om børn som Silas, der lever sit eget vilde liv uden nogen voksne til at bestemme, om en cykelmyg på eventyr i farverige og lettere psykedeliske landskaber, en dreng, der boede alene i et hønsehus, en anden dreng der mødte en snøvs(!) og et helt alfabet af skøre, sjove og ikke mindst frække nonsensrim og en tegner, der hed Ib Spang Olsen, gjorde det ikke mindre vildt og overraskende med sine illustrationer – det skete alt sammen i 1967.

Børnelitteraturen i dag – plads til mangfoldighed

De seks forfattere og tegnere gav deres historier videre til tusindvis af læsere og kom til at inspirere flere generationer af forfattere og tegnere til at fortælle historier, hvor børn er lige så meget værd som voksne, og hvor børnebøger er til for børn med respekt for deres liv, deres fantasi og deres verdenssyn.
I dag har vi i Danmark den mest varierede og mangfoldige børnelitteratur, med plads til både noget der er helt nyt, som ikke ligner noget, vi har set eller hørt før, og bøger som er baseret på karakterer, børnene kender fra tv.
Med fejringen af jubilæet vil vi gøres vores til, at historierne bliver givet videre til alle børn – også dem der lever et mere udsat liv uden stor social sikkerhed, uden let adgang til kulturel kapital og uden let adgang til bøger.

Sammen om børnelitteraturen


Lige som mange andre forlag har vi i mange år givet bøger til Læs for Livets skræddersyede biblioteker til institutioner, hvor udsatte børn og unge opholder sig. Med donationen af overskuddet fra salget af de ikoniske jubilæumsbøger håber vi – ud over at give organisationen en direkte økonomisk støtte – at vi med kampagnen også vil være med til at udbrede kendskabet til Læs for Livet.
Som landets største forlag har vi et ansvar for at præge børn og unges læselyst, både i den måde vi driver forlag på og i den måde vi spiller sammen med samfundet på i øvrigt. Læs for Livet er et oplagt sted for os at udvise netop det ansvar.
Der bliver i det hele taget masser af aktiviteter på biblioteker, hos boghandlere og andre steder i anledning af 50-års jubilæet for moderne dansk børnelitteratur. Om alt det, kan man læse her på Giv historierne videre.