Læsning mindsker stress

En stresset hverdag og udsatte børn og unge går desværre tit hånd i hånd. Her kan bøgerne hjælpe.
I en undersøgelse, udført af amerikanske forskere, blev det testet, hvordan stress hos studerende kan mindskes ved hjælp af henholdsvis yoga, humor og læsning. Yoga og humor er førhen testet i denne forbindelse, og derfor kom deres effekt på stressreducering ikke som en stor overraskelse. Det gjorde læsningens effekt til gengæld. 22 studerende deltog i et tre-ugers forløb, hvor de deltog i én aktivitet pr. uge. Deres stressniveau blev målt, i form af hjerterytme og blodtryk, både før og efter hver session. Resultatet viste i denne undersøgelse, at læsning har en mindst lige så god effekt på stressreduktion som yoga og humor har.
clem-onojeghuo-111360-unsplash
En anden undersøgelse fra England viser også, at læsning er et effektivt værktøj til at reducere stress. Faktisk viste det sig at være det mest effektive ud af de mange forskellige værktøjer, der blev testet efter, at deltagerne var blevet gjort ’stressede’ af forskernes forskellige øvelser. Læsning slog blandt andet en gåtur, at lytte til musik samt at slappe af med en kop te. Forskningen viser, at læsning mindsker stress med op til 68% og afslapper både muskler og hjerte, hvilket menes at bunde i, at læseren er nødt til at koncentrere sig og lade sig distrahere af bogens univers. Det tog kun seks minutters stille læsning for, at deltagernes stressniveau var reduceret til udgangspunktet, og nogle af deltagernes stressniveau viste sig endda at komme endnu længere ned.
De udsatte børn og unge, Læs for Livet donerer biblioteker til, har som regel haft en opvækst præget af svigt, traumer og tab. De ar på sjælen påvirker det indre liv, og ofte lider børnene og de unge af kronisk stress. Derfor bidrager bøgerne ikke kun til for eksempel at styrke læsekompetencer, men fungerer også som et afstressende og rart pusterum i en ellers kaotisk hverdag.

Kilder:

Fik du også læst ...

Hvor skal bøgerne stå?

Hvem er de anbragte børn og unge?

Bibliotekernes betydning