skip to Main Content

Når virkeligheden blev for ensom

SERIE: Vi sætter spot på litteraturens kraft ved at give fem faste spørgsmål til mennesker, som har oplevet, at læsning har forandret deres liv. Denne gang svarer Julia Bjerre Hunt.

På hvilken måde har læsningen hjulpet dig?

Jeg har haft bøgerne som min faste følgesvend i store dele af mit ungdomsliv. Det var rart at have noget, som man kunne være sikker på, gav meningsfuldt indhold. Jeg har også boet i USA og i Spanien som udvekslingsstuderende og au pair. Særligt i de perioder, hvor jeg været væk fra familie og venner, har bøgerne givet en slags tryghed og et andet univers, man kunne søge ind i, når virkeligheden blev for ensom.

Min far døde for et par år siden, og jeg har fundet kæmpe stor glæde og forbundethed i at genlæse nogle af de bøger, som jeg har givet ham igennem årene. Det er mest krimier. På en eller anden måde giver det en forbindelse at tænke på, hvordan han har haft det, mens han læste bøgerne og vide, at han også har haft netop denne bog i hænderne. Dem, vi har delt begejstringen for, er i høj grad Fredrik Backmans bøger

Jeg synes også, bøger giver farver, sprog og perspektiv. Det er næsten som at rejse langt væk, men det er gratis, og man kan blive hjemme i stuen imens.

Hvem introducerede dig til læsning eller fik tændt læselysten i dig?

Jeg kommer fra et hjem med mange bøger. Mine forældre har altid læst og læst, når vi eksempelvis var på ferie. På den måde har det nok bare været meget naturligt for mig at læse, fra jeg var ganske lille.

Hvilken bog har forandret dig eller betydet noget særligt for dig?

Harry Potter serien er nok den første, der for alvor ‘greb’ mig. Jeg læste den på engelsk, for den var lige kommet ud, da jeg tilbragte en ferie i USA. Jeg læste den første bog på ingen tid. Den anden købte jeg i lufthavnen i New York, og jeg var færdig med den, inden jeg kom hjem.

Hvor fandt du bøger henne?

Vernon God Little af DBC Pierre

Harry Potter af J.K. Rowling

Ender’s Game af Orson Scott Card

Julia Bjerre Hunt er 35 år, arbejder som konsulent og bor i Roskilde med sin mand og to piger. De har købt hendes barndomshjem, inklusiv den meget store bogreol, som endnu en gang er fyldt op med bøger. ”Vi læser hver morgen, min store pige og jeg. I øjeblikket i Lademanns børneleksikon, som også har været mit. Senere bliver det forhåbentligt skønlitteraturen, der også kan få plads i deres liv.”

Vil du også svare på de fem spørgsmål? Skriv en mail til Rachel Röst på rr@laesforlivet.dk.

Back To Top