skip to Main Content

Tidligere anbragt: “Bøgerne lærte mig at være menneske”

SERIE: Vi sætter spot på litteraturens kraft ved at give fem faste spørgsmål til mennesker, som har oplevet, at læsning har forandret deres liv. Denne gang svarer tidligere anbragte Amanda Kristiansen

På hvilken måde hjalp læsningen dig?

Som barn havde jeg en problematisk opvækst. Jeg kom fra et dysfunktionelt hjem. Min far flygtede hertil fra Palæstina og mødte min mor på højskole, da de var omkring 20 år. Han forlod familien, da jeg var omkring 1,5 år. Min mor er meget voldsomt alkoholiseret og har været psykisk ude af balance. (Jeg har ikke kontakt til hende i dag og har ikke haft det i mange år.) Jeg blev anbragt og boede mange forskellige steder. Jeg flyttede rigtig meget rundt. I alt 10 gange fra jeg blev født, til jeg var 18. Jeg boede på 1 krisecenter, havde 5 døgnanbringelser, 1 års efterværn og var i ”netværkspleje”.
At læse gav mig et privat rum, et frirum, en tryg afskærmning fra verden omkring mig. At læse stimulerede min fantasi, og jeg elskede følelsen og oplevelsen af, at jeg gennem læsning kunne skabe mine egne fantasier eller små film. Jeg kunne skabe mine egne karakterer, og det gav mig sanseoplevelser. Jeg var et meget empatisk barn, og jeg levede mig ekstremt meget ind i historierne og karaktererne. Jeg lærte meget af bøgerne, fordi jeg ofte kunne spejle mig i deres historier. Jeg havde ikke rigtigt nogen sunde og stabile mennesker omkring mig at spejle mig i, så bøgerne blev på en måde også sådan, jeg lærte om det at være menneske.

På hvilken måde hjalp læsningen dig?

Jeg kan ærlig talt ikke huske det. Jeg lærte at snakke og læse meget tidligere end de fleste børn og jeg fik jo som mange andre læst godnathistorier, men jeg tror, jeg blev naturligt draget til det. Det hjalp også rigtig meget, at jeg fik lov til at forsvinde i bøgerne.
Det var først, da jeg blev ældre, at det blandt personalet på min institution blev bemærket og kommenteret som negativt, at jeg læste så meget, og at jeg “flygtede” ind i bøgerne. Nu, hvor jeg er blevet ældre, er jeg undrende over, hvorfor de ikke kunne se det smarte i, at jeg læste så meget. Jeg elsker at læse, og jeg er god til det. Jeg er god til at bruge min fantasi og har fået udviklet min empatiske evne. Bøgerne gjorde det også bare meget lettere at tage uddannelse og være menneske i dag.

Hvilken bog har forandret dig eller betydet noget særligt for dig?

Det er næsten et urimelig spørgsmål at stille en bogelsker – men jeg vil sige, at det er mere end én, og listen er selvfølgelig meget længere.

Astrid Lindgren: ”Mio, min mio”

J.K. Rowling: ”Harry Potter”

Dennis Jürgensen: ”Dystopia”

Paulo Coelho: – Heksen fra Portobello”

Louise Hay: ”Helbred dit liv”

Dalai Lama & Desmond Tutu: ”Glædens bog”

Dain Heer: ”Being you, changing the world”

Hvor fandt du bøger henne?

På skolens bibliotek eller af familie og lærere. Nu finder jeg bøger alle vegne, på nettet, i genbrugsbutikker, og jeg bruger stadig biblioteket rigtig meget.

Hvilke tre bøger vil du anbefale?

Skønlitterært vil jeg især anbefale at læse Dennis Jürgensen. Han er en vidunderlig og finurlig forfatter, der kan bevæge sig inden for mange forskellige genrer, og derudover alt med J.R.R. Tolkien eller Isabel Allende.

Amanda Kristiansen er 29 år gammel og bor til dagligt i Københavns Nordvestkvarter sammen med sin kæreste. Udover at være bognørd, nyuddannet kandidat i Læring og Forandringsprocesser og jobsøgende, er hun bestyrelsesforkvinde for Tuba ungdom. Hun sidder i De Anbragtes Vilkårs Advisory Board. Her bruger hun en masse energi på at skabe gode fællesskaber og bedre vilkår for udsatte unge.

Vil du også svare på de fem spørgsmål? Skriv en mail til Rachel Röst på rr@laesforlivet.dk.

Back To Top