Tidligere anbragt: Bøgerne var en flugtvej fra helvede

I dag er Jimmy en stærk, succesfuld mand med en stor bog- og tegneseriesamling. Men det er på trods af barndommen, der stadig kaster skygger. Han er vokset op i Rødovre med en hjemmegående mor og en far, der var jord- og betonarbejder.
”Min far var ufattelig voldelig, dybt hamrende alkoholiseret og bankede livet ud af kroppen på mig hver dag”, fortæller Jimmy og kalder behandlingen for psykisk og fysisk tortur.

Bøger blev for ham en verden, han kunne flygte ind i. Et sted, hvor han kunne drømme sig til bedre vilkår og til den tryghed og hygge, som han manglede i det virkelige liv.  
Jimmys far var en ivrig læser på trods af sit alkoholmisbrug, og han sendte ofte sin dreng på biblioteket i Rødovre og omegn efter bøger.
”Der er aldrig blevet læst godnathistorier og den slags for mig. Jeg måtte selv læse, hvad der nu var”, siger Jimmy.
Når han selv læste, var det derfor mest de bøger, som hans far læste af fx Alistair MacLean, Sven Hassel og Willard Motley. Men der blev også altid købt mange aviser, ugeblade og tegneserier i hjemmet. Jimmy fandt også bøger i skralderummene i det sociale boligbyggeri, hvor familien boede, og byttede dem til tegneserier i antikvariater.
”Min værste oplevelse var, da min far sendte mig afsted i snestorm for at bytte min elskede samling af Tarzan-blade, fordi han ikke havde noget at læse i.”
Denne oplevelse satte sig så stærkt i Jimmy, at han den dag i dag ikke ejer noget, han ikke kan tåle at miste. 

Trods den fysiske og psykiske vold har han stadig forståelse for sin far.
”Han var jo ikke klar til den her verden. Han flygtede også ind i bøgerne, og det gjorde han også med alkoholen.”
Jimmys far havde været udsat for flere alvorlige arbejdsulykker og havde blandt andet fået tre kraniebrud og malersyndrom. Han fik tidligt en invalidepension og sad herfra bare derhjemme – og ventede på sin søn, når han trådte ind ad døren.

Da Jimmy kom på børnehjem, var der ingen bøger, og da han blev flyttet sin morbror og tante, var der en helt anden livstil, hvor læsningen ikke havde nogen plads. Men han kom på skolebiblioteket, hvor han havde meldt sig som frivillig.
”Jeg elsker lugten på biblioteket. Den er som manna for sjælen”, siger han med et glad smil.
Men i skolen manglede Jimmy også opbakning. Selvom han var god i fagene, var han tit urolig i klassen, og det så lærerne sig blinde på. Når der var læsetid i skolen, forsvandt han ind i bøgernes univers. Alligevel lod ingen til at lægge mærke til hans store kærlighed til bøger. ”Bare jeg holdt min mund, så var lærerne glade og tilfredse.” En dag i fjerde klasse fortalte Jimmy sin dansklærer, at han læste tegneserier, hvortil der blev svaret: ”Det er kun dumme mennesker, der læser tegneserier”.
Jimmy følte, at han blev sat i bås på grund af sin læsesmag, og til socialpædagoger og lærere har han i dag dette råd:
”Fang børnene der, hvor deres interesser er. Lad være med at presse noget ned i halsen på dem. Det er al litteratur, der er lige god.”

Nu er Jimmy rigtig glad for at læse biografier og faglitteratur. Han er også selv forfatter og har udgivet ”Det er bag masken, sandheden gemmer sig”. Det skulle egentlig være en skrivelse til hans datter, så hun kunne forstå ham og hans baggrund. Men teksten voksede og voksede og blev til en bog.
”Skrivningen var også for min egen proces’ skyld. Så jeg kunne komme ud med alt det skidt, jeg har gået med gennem årerne”.

Jimmy er 60 år og uddannet som flymekaniker. Han har arbejdet i mange år som konsulent og leder i SAS og er i dag sikkerhedsleder i Banedanmark. Han udgav ”Det er bag masken, sandheden gemmer sig” på forlaget Mellemgaard i 2019. Royalties fra bogen går til godgørende arbejde for udsatte børn og unge.