skip to Main Content

Viden. Artikler.

Et bredt kendskab til bøger og deres betydning er ikke nok. Det kræver også indsigt i trivslen og hverdagen for børn og unges med svære vilkår. Vi deler ud af vores viden både her og til forskellige foredrag.

Læs mere om vores foredrag

  • Alle
  • Anbragte
  • Debat
  • Forskning
  • Personlige fortællinger
  • Projekter
  • Vejledning
  • Viden
  • Vores arbejde

Bag facaden

Malou er vokset op på Langeland. Udadtil så det ud til, at hjemmet fungerede fint. Hendes far var brandmand, og moren arbejdede i en større stilling på posthuset. Det var sobert, det så godt ud udefra. Men bag murene var det et meget ustabilt hjem.”Min far var meget voldsom og råbte meget ad mig og…

->

Prinsesser, hyggestunder og medbestemmelse

I tre år har vi sørget for, at der kom lækre bøger ind hos udsatte familier i Vordingborg, Horsens og Lolland.

->

Tidligere anbragt: “Bøger har været min redning”

På Læs for Livets Facebookside kommenterede Laura Helena Pimentel da Silva, at hun havde været anbragt, og bøgerne havde gjort en stor forskel. Vi fik lov til at interviewe hende over Zoom og høre, hvordan litteraturen havde hjulpet hende. På skærmen tonede Laura Helena frem, med ro og en stærk udstråling. Man kan ikke mærke, at hun…

->

Har du også genkendt dig selv i dag?

  Bøger, musik og kunst kan give os oplevelsen af, at vi ikke er alene med vores problemer – og det er en vigtig erfaring. Specielt for udsatte grupper.   Du har sikkert prøvet det mange gange. Du læser noget: en roman, en tegneserie eller et digt og – pludseligt, uforklarligt – opleves ordene på…

->

10 gode grunde til at læse

1. Du får et større ordforråd. Et godt ordforråd gør det nemmere at udtrykke dig selv overfor andre og hjælper dig med at skrive bedre opgaver eller jobansøgninger. At blive bedre til at kommunikere forbedrer også dine relationer og er desuden en stor hjælp i de fleste jobs. Når du ved, at du kan udtrykke…

->

Man kan læse sig ud af kriminalitet

”Jeg vil gerne læse om nogen, der er kommet ud af det her shit”, sagde en ung fyr med eftertryk til Læs for Livets litteraturguide. Han var kriminalitetstruet og fedtet ind i venskaber, der hev ham ind i dårlige mønstre. For tiden gik han på et særligt skoletilbud for denne gruppe unge. Han søgte inspiration…

->

Læsningen var en flugtvej

SERIE: Vi sætter spot på litteraturens kraft ved at give fem faste spørgsmål til mennesker, som har oplevet, at læsning har forandret deres liv. Denne gang svarer Birthe Christensen, som bl.a. er børnebogsforfatter. På hvilken måde hjalp læsningen dig? Hvis ikke, jeg havde læst gennem det meste af livet, havde mit liv hængt i en…

->

Tidligere anbragt: “Bøgerne lærte mig at være menneske”

SERIE: Vi sætter spot på litteraturens kraft ved at give fem faste spørgsmål til mennesker, som har oplevet, at læsning har forandret deres liv. Denne gang svarer tidligere anbragte Amanda Kristiansen På hvilken måde hjalp læsningen dig? Som barn havde jeg en problematisk opvækst. Jeg kom fra et dysfunktionelt hjem. Min far flygtede hertil fra…

->

Når virkeligheden blev for ensom

SERIE: Vi sætter spot på litteraturens kraft ved at give fem faste spørgsmål til mennesker, som har oplevet, at læsning har forandret deres liv. Denne gang svarer Julia Bjerre Hunt. På hvilken måde har læsningen hjulpet dig? Jeg har haft bøgerne som min faste følgesvend i store dele af mit ungdomsliv. Det var rart at…

->

100 udsatte unges bogønsker bliver til bøger

”Jeg gad godt, at der var lette bøger, der var spændende”, sagde en anbragt dreng på 15 år, da en litteraturguide fra Læs for Livet var på besøg på hans institution. Med en enkelt sætning indkredsede han et problem, vi er stødt på igen og igen. Flere unge, end man tror, læser ikke alderssvarende, og…

->

7 tips til at få dit barn til at læse mere

Lad bøger og blade være let tilgængelige Er der alle mulige slags bøger og andet læsestof som fx magasiner hjemme hos jer – og står de fremme og er lette at få fat på? Hvis bøger står for højt, er gemt på en reol bag fjernsynet eller står i et vitrineskab, udgør det små barrierer,…

->

7 tips til at få dit barn væk fra skærmen

Har du også svært ved at få dit barn væk fra skærmen? Tal fra DR Medieforskning viser, at danske børn mellem 8-11 år bruger lidt over tre timer dagligt foran en skærm. Teenagerne bruger mere end seks timer foran skærmens blålige lys hver eneste dag. En ny undersøgelse af 4500 amerikanske børn i alderen 8…

->

Jeg flygtede ind i bøgerne

Gæsteblogger Julie Mørup, der har bloggen Julie The Book Cat, har her skrevet sin fængende historie om at være ung på en institution og bøgernes forandrende potentiale. Jeg har altid været glad for at læse. Jeg er vokset op i et helt almindeligt middelklassehjem. Mine forældre blev skilt, da jeg var 8 år gammel, men…

->

De mange bøgers muligheder

  Hvorfor donerer Læs for Livet biblioteker på mellem 400 og 1000 bøger til udsatte børn og unge – og ikke bare små bogpakker?     Vores valg tager udgangspunkt i forskningen, der viser, hvor vigtigt det er at vokse op med adgang til mange bøger i hverdagen. Faktisk er antallet af tilgængelige bøger så…

->

Læsning til at løsne knuderne i maven

Når hele ens verden ramler, og man føler sig nødsaget til at flygte til et krisecenter, kan det være svært at tro på, at der er lys for enden af tunnelen. Læs for Livet ønsker derfor at skabe lidt lys og håb. Bøger skaber social forandring og kan give børn og mødre på kvindekrisecentre positive…

->

Forandringsmagi

Foto: Lene Vendelbo Gæsteblogger Tina Sakura Bestle er en anerkendt dansk børnebogforfatter, hvis værker ofte omhandler sårbare skæbner, der, mod alle odds, formår at ændre deres liv – alt sammen pakket ind i en magisk og finurlig verden. Forfatteren har her eksklusivt skrevet til Læs for Livet om bøgers store betydning.   So it goes. Rosa…

->

Hvor skal bøgerne stå?

At vokse op omgivet af bøger er en gave. Alene synet af bøger i hjemmet og hverdagen sætter sig i kroppen. Det gør bøger til hygge. De bliver intime. Bøgerne i hjemmet er også med til at skabe en identitet, der siger ”Jeg er en læser”. Hos Læs for Livet oplever vi ofte på vores…

->

Alle børn fortjener en god begyndelse

En god start på livet har meget at sige, når det kommer til et barns fremtid. Derfor vil Læs for Livet med vores nyeste indsats hjælpe de helt små udsatte børn med at udvikle deres sprog og læring gennem lystlæsning.   For at hjælpe udsatte børn så tidligt så muligt, har Læs for Livet netop…

->

Jeg har fløjet gennem det uendelige univers

  Af Julie Arndrup     Det er en stor ære for mig at få lov at sige noget her på Læs for livets blog. Men hvad siger man så, når man skal sige noget stort og vigtigt? Hvordan finder man de rigtige ord, og den rette stemning? Det er jo bare bøger, ikke? Bare…

->

5 grunde til at udsatte børn og unge ikke går på biblioteket

  Engang imellem bliver vi spurgt om, hvorfor de udsatte børn og unge ikke bare går på folkebiblioteket. Er det virkelig så nødvendigt, at de får et bredt udvalg af bøger på børnehjemmet, ungdomspensionen eller opholdsstedet, hvor de bor?  Svaret er et rungende ”Ja!”. Læs med her, og bliv klogere på hvorfor.      1.…

->

Støt udsatte børn og unges læselyst hos din boghandler

  I dagene 24.-26. april kan boghandlernes kunder donere bøger til Læs For Livet. Vi samarbejder i en fælles mission: Det handler om i fællesskab at give udsatte børn og unge bedre odds for at få en uddannelse, om gode oplevelser, fantasi og at kunne drømme sig væk. Er der ved at være godt fyldt…

->

Hvis fantasien var den eneste grænse

  Læs for Livet giver biblioteker til udsatte og anbragte børn og unge. Før arbejdet med biblioteket går i gang, besøger en litteraturguide fra Læs for Livet, institutionen fordi det er vigtigt at vide, hvad der kan tænde læselysten. Læs for Livet arbejder ud fra tanken om, at bøger kan ændre liv – derfor er…

->
Stort behov for en-til-en kontakt, og her er højtlæsning fantastisk.

Dét siger socialpædagogerne

Hvad kan litteraturen gøre for udsatte børn og unge? Vi har netop haft ansøgningsfrist for at få doneret et bibliotek fra Læs for Livet, og her har vi fået socialpædagogernes forklaringer på, hvorfor lige netop bøgerne er vigtige. Her bliver en anden side af bøgernes betydning klar. ”Vores børn har bl.a. tilknytningsforstyrrelser og et stort…

->

Rejsen ind i litteraturen er den bedste dannelsesrejse

  Vores gæsteblogger er den prisbelønnede forfatter Morten Pape. Her beskriver han sine egne erfaringer med at vokse op i kulturfattigt miljø, og hvad litteratur kan gøre.   Jeg husker hvordan jeg som barn glædede mig til at starte i 1. Klasse på Dyvekeskolen, som lå blot et stenkast fra mit hjem i barndomskvarteret Urbanplanen…

->

Hvad med nydelsen?

  Når Læs for Livet kommer ud på institutionerne og snakker bøger, er det for mange udsatte børn og unge første gang, at nogen spørger dem om, hvad de selv har lyst til at læse.      I skolen er læsningen først og fremmest pligt. Måske er det nemmere at argumentere for, at litteraturen fylder…

->

Grønlandske børn fandt læseglæden

Grønland: Et pilotprojekt Grønland er et land med smukke omgivelser og tragiske statistikker. Her er syv procent af øens børn anbragt på institutioner, og mange kommer fra misbrugshjem. Vi ved, at læseglæde kan skabe forandring for grønlandske børn og unge på samme måde, som vi har set det på danske institutioner. Så i september sidste år,…

->

“Jeg er i gang med at vågne”

Rachels besøg på Nicolais skole inspirerede ham til handling. Han kom i praktik hos Læs for Livet på egen opfordring. Læs med her, hvor Nicolai selv fortæller sin historie. Om at være ugidelig og indelukket for så at starte på en frisk med nyt mod. Jeg går på Skolen på Slotsvænget i Fredensborg, som er…

->
Back To Top